"Ne putuje tko putuje, nego tko doživljuje..."
A.G.M.

 

Fotogalerija Peru

 

2. DUGAČAK PUT

Dugačak put na kraj svijeta. Tamo gdje je zemlja proglašena ravnom pločom koju drže četiri kornjače, a provalija je tu negdje, blizu. Sate letenja najbolje je prespavati, zaboraviti, izrezati iz sjećanja i otvoriti oči u Limi. Let traje 13 sati, preleti se 10.500 kilometara pri prosječnoj brzini od 940 km/h, a na visini od oko 9750 m (32.000 stopa). Piloti su ljubazni pa čak za vrijeme leta tumaraju avionom i smiješe se dok mi pitamo - a tko upravlja avionom? Stjuardese su krasne, našminkane, a kako vrijeme odmiče i šminka im se počne razmazivati i teći niz lice. Pomalo se bojimo što će se razotkriti. Pojavljuju se pukotine, podočnjaci, izviruju prištevi. Nastojimo sklopiti oči, spavati. Nemoguće. Stalno nas obilaze s hranom. KLM. Primjećujemo da su sve stjuardese zakopčane do grla u nekim svjetloplavim pregačama, kao tete iz vrtića. Odjednom zapažam majku svih stjuardesa. Mora da je pred penziju, krupna i nasmiješenog pogleda kojim brižno obuhvaća sve nemirne putnike oko sebe. Nismo mirniji, počinjemo strepiti da se ne pojavi majka ove majke.

4. PERU - PRVI KONTAKT

Peru je napokon došao ili ste vi došli do njega. Očekivali ste musave stanovnike garavih očiju, znatiželjnih pogleda, živopisne odjeće? Navikli su oni već na tisuće turista s ustobočenim fotoaparatima što ih guraju ispred sebe poput kakvog opasnog oružja. Ne boje nas se. Tako trbušasti, okrugli, jastučasti, zaobljeni, usukani, stegnuti pa opet rastegnuti sigurno im izgledamo poput raskošno napravljenih lutaka u kakvoj predstavi gdje su u stvari oni gledatelji, a mi glumci. Zato nam se valjda i smiješe.
Broj stanovnika u Peruu je oko 27 milijuna, glavni grad je Lima s 8 milijuna. Drugi veći gradovi su Arequipa, Trujillo, Piura, Iquitos, Cusco, Cajamarca, Puno i Ayacucho. Veličina Perua je 1.300.000 kvadratnih kilometara, a omeđen je s 2410 km obale Pacifičkog (Tihog) oceana, bujnom prašumom, kanjonima, obalnom pustinjom i okružena visokim planinama. Graniči s Equadorom i Kolumbijom na sjeveru, Brazilom i Boliviom na istoku, a Chile-om na jugu. Jezik koji se govori u Peruu je Španjolski, a stanovnici su potomci Španjolaca i Talijana koji su bili prvi doseljenici.

10. LIMA - PROMET I KLIMA

Lima se nalazi u obalnom pustinjskom području Perua. U Peruu se nalaze tri zone: pustinja oko Lime, prašuma oko Amazone i planinski dio oko Anda. U tom pustinjskom dijelu godišnje ima samo oko 5 cm kiše.
Lima se nalazi na obali oceana, ali unatoč toga tu ima vrlo mnogo smoga. Uopće ne pomaže ocean i stalno pada neka sipina, poput teške magle, što je u stvari kondenzirani smog. Zrak u Limi je najoneščišćeniji u cijelom Peruu.
A tek promet. On je u Limi kaotičan i pridonosi zagađenju jer bez obzira na siromaštvo radničkog dijela stanovništva ipak skoro svatko ima neko vozilo. Lima nema podzemne željeznice radi trusnog područja, zato su javni gradski prijevoz jedino autobusi. Autobusna karta je oko 2-3 kune, a litra benzina oko 5,5 kuna.

36. KAMENJE

Peru je još poznat po zaobljenom kamenju. Nema ni jedan oštar, ćoškast. Još dok su mali oni ih zaobljuju, da bi ih kad narastu još malo obradili i ugradili u neki zid. U pukotine između kamenja ne možete ugurati niti nit svjetlosti. To je njihova verzija suhozida, pomislim. Čini mi se jedino da su ih nešto duže slagali i pripasivali. Imaju i cigle od blata pečene na suncu od kojih grade kuće u siromašnim dijelovima unutrašnjosti. Boje su čokolade, ali se valjda ne otope tako brzo na kiši. Jer, ovdje kada pada - onda lijeva. Stvaraju se potoci, rijeke, bujice. Mijenja se cijeli krajolik.
Stali smo u jednom tipičnom naselju uz cestu. Tamo gdje smo prolazili ne brinu se o čistoći, posvuda smeće, plastične bočice, izmet stoke po zemljanim putevima, patuljasti crni prasci ruju po blatu. Nedaleko se čuje vika. Na livadi pedesetak njih igra nogomet. E, da, subota je, prvenstvo naselja se nastavlja. Lopta je možda jedan od tih malih prasaca.

58. NAŽALOST NAPOKON

Ostali biste u Peruu beskonačno? Ali samo s bocama kisika na leđima!?
Vjerujte, jedva smo dočekali spuštanje u nizinu gdje se zrak može rezati na debele kriške. Mozak napokon radi normalno, kao i PDA. Nema posljedica. Ponovno smo živnuli. A srce bi ponovno natrag. Nažalost, povratka nema. Svo zlato ste ostavili na zelenom vrhuncu (jednog od 7 novovijekih svjetskih čuda - Machu Picchu).