"Ne putuje tko putuje, nego tko doživljuje..."
A.G.M.

 

Fotogalerija Mađarska

 

Budimpešta i Balaton

Dolazak u Mađarsku ipak nije značio susret s potpuno nerazumljivim jezikom. Pola se razumije, a pola ne. Onu polovinu koju razumijete su natpisi: Samsung, Kika, Mazda, Hotel. Balaton je poprilično mrtva bara, a ravnica u kojoj je smještena Mađarska je zastrašujuće ravna. Nigdje niti najmanjeg brežuljka.

Ulazak u Budimpeštu odnosno Peštu je preko jednog od mostova (bolje Elizabet tj, Eržebet most) pa parkiranje na cesti, ali bolje je garaža. Oko 5 sati parkiranja je oko 5 eura. Skretanje u ulicu lijevo moguće je uglavnom samo desnim kruženjem. Gužve su velike. Voze tramvaji, trolejbusi, autobusi, podzemna s 3 linije (crvena, žuta, zelena). Možda bi bilo dobro iznajmiti bicikl (kojih ima jako puno po ulicama) ako je dobro vrijeme ili skuter.

Odmah ostavite nadu da ćete se uspjeti sporazumjeti. Ne govore engleski, njemački, ne žele ruski. Uglavnom, vrlo dobro govore mađarski. Jedino gdje ćete se moći sporazumjeti to je u hotelima i nekim restoranima. Koristite usluge recepcionera u hotelima da dođete do neke informacije, jer kad izađete na ulicu bit ćete potpuno bespomoćni. Samo uži pješački centar je uređen i s vrlo mnogo lijepih prodavaonica. Sve izvan toga ima patinu prošlosti i neodržavano je. Monumentalni izgled mostova i starih zgrada prisjeća na nekadašnji sjaj i moć prijestolnice.

Taksisti koriste nepoznavanje jezika za varanje. Naplatit će vam vašu nemogućnost da beknete mađarski i trostruko od stvarne cijene prijevoza. Taksiji nisu skupi, ali se odmah morate dogovoriti s njima za cijenu prijevoza. Vrlo su vješti u natjeravanju taksimetra da iznenada poludi ili prebaci brojke. Također koriste vašu nepažnju da vam uzvrate manje novaca.

Preporuka:
Obilazak otoka Margareta električnim autom. Obići Citadelu, Budim (Buda grad), Buda labirint, turistički autobus stoji ispred Bazilike St Stephens, lijepo je i noćno krstarenje Dunavom U Buda gradu nalazi se kompleks zamaka - između njih i prekrasan Fisherman castle, Buda labirint se nalazi u Buda kompleksu zamaka, uz desnu obalu Dunava su dokovi za dnevnu i noćnu plovidbu i polaze svaki sat, vidjeti Parlament, St. Mathias Church i njegovu riznicu, Baziliku St Stephens. Tropicarium (razne morske ribe) se nalazi odmah na ulasku u Budimpeštu s lijeve strane. Suveniri su u dijelu odmah nakon Eržebet mosta - u Vaci utca, ali ima ih jako mnogo i u Buda gradu gdje su jeftiniji. Od lokalnih suvenira ima lijepih lutaka, raznih babušaka, mnogo vrsta mljevene paprike, čudotvornih drvenih kutijica, ručno vezenih stolnjaka, poznatih vina Tokay i žestokih pića.

 

 

Pečuh (Pecs)