"Ne putuje tko putuje, nego tko doživljuje..."
A.G.M.

 

Fotogalerija Egipat

 

KAOS je jedan od zajedničkih obilježja Egipta. U zemlji gdje razna narječja nemaju pisani zapis nego se jedino govore, u zemlji gdje je dvije trećine zaposlenih u vojno-policijskom aparatu, u zemlji gdje se o zagađivanju i otpadu gotovo ne brine, o zemlji u kojoj se razlike između bogatih i siromašnih ne mogu izmjeriti, teško je očekivati nešto više. U zemlji gdje su se radnici ubijali po završenom poslu, to se više ne čini. Ubijali su radnike uglavnom zato da ne bi odali lokacije grobnica, koje su poslije ipak odali arhitekti grobnica. Njih nisu ubijali. Ubijanje je izašlo iz mode, a posljedica je preko 50 milijuna ljudi koji dnevno preživljavaju s manje od jednog američkog dolara. Dobra mjesečna plaća iznosi oko 35 američkih dolara. Još ako turizam zakaže, na što je orijentirana većina zemlje, situacija će se znatno pogoršati. Zemlja ekstremno visokih temperatura (i do preko 60 stupnjeva Celzijusa) u turističke mjesece oko travnja i svibnja je s koliko-toliko podnošljivih 40 stupnjeva. Zamjetna siva prašina koja prekriva gradove nije samo pijesak nego i velika količina smoga. Kad gledate te uglavnom ravne krovove iz autobusa učinit će vam se kao da oni tu odlažu smeće, umjesto javnih odlagališta. Nije važno, misle, ne vidi se, gore nitko ne gleda. Javni WC-i se svuda naplaćuju i to 1 euro ili 1 dolar ili 1 egipatsku funtu (1 USD=5 LE), ali njima je to svejedno.

...

Uglavnom, turisti koji bi bili prepušteni sami sebi (bez turističkih vodiča) teško bi preživjeli radi:
- nepoznavanja jezika
- velikih vrućina bez mogućnosti da se odmore i rashlade u hotelima
- zbog napasnih arapskih trgovaca
- radi nesnalaženja u kaosu prometa, ako bi pokušali negdje doći sami
- zbog bakterija i virusa na koje Europljani nisu otporni
- zbog velike nečistoće posvuda
- zbog raznih drugih skrivenih opasnosti

Po impozantnosti i moraš vidjeti-probati popisu, ovo je dio onoga što je ovim putem od samo 7 dana bilo pokriveno. Egipat je stvarno ogroman i toliko toga ima za vidjeti. Naravno, dojam je ponešto oskvrnut radi uvjeta u kojima to činite (nečistoća, vrućina, brzo trčanje i bježanje od prodavača, malo spavanja) poredan po subjektivnom redu onako kakav je ostavio dojam. Na početku, naravno, ono što je bilo najimpozantnije:

1. Tutankhamunova grobnica plus dio postave u kairskom muzeju uz pogled na plan-crtež grobnice kako je ona izvorno izgledala kada je pronađena
2. Piramidalni kompleks pored Kaira u Gizi (Keops-Kefren-Mikeren-Sfinga)
3. Abu Simbel
4. Muzej u Kairu
5. Hurghada i Crveno more, ronjenje među koraljnim grebenima i šarenim tropskim ribama
6. Dolina kraljeva (2 grobnice, Tutankhamunova grobnica)
7. Svetište Karnak, Memnonovi kolosi
8. Dolina kraljica - hram kraljice Hatshepsut
9. Edfu - Hram Boga Horusa
10.Kom Ombo - hram Boga Sobeka
11. Radionica za izradu suvenira i predmeta od alabastera te drugih materijala
12. Džamija i medresa Sultana Hasana
13. Plovidba brodom po Nilu
14. Tržnica Khan El Khalili
15. Institut papirusa
16. Radionica eteričnih ulja
17. Brana Asuan
18. Kamenolom i nedovršeni obelisk
19. Večera s trbušnim plesom i tangurom
20. Brana na Esni

5. Hurghada - turistički kompleks hotela na Crvenom moru svakako je najsigurniji i najležerniji. Sve ostalo prema i uz Nil je visoko rizično i treba se držati svoje turističke grupe. Nikako ne nasjedati na povlačenja za rukav, nagovaranja, ulaženja u male, mračne uličice, vožnju kočijom ili devom bez svojeg lokalnog vodiča. Svugdje leže brojne opasnosti kojih se ne možete ni dosjetiti. Arapi uz svega nekoliko engleskih riječi za čas iz vas mogu izvući i ime i porijeklo, grad iz kojega dolazite, hobije, interese, ali i novac. Svima se jako sviđate i svaki Arap jedino baš vas želi upoznati, a već pola od toga o vama zna. Da ste zbunjeni i da ste se izgubili (ako tumarate, a ne bježite od njih). Ipak, najviše im se sviđa vaš novčanik. Često su dosadniji od horde komaraca.

31. Hurghada i Crveno more je doživljaj za ronioce koji tu dolaze iz cijeloga svijeta. Ronjenje među koraljnim grebenima i šarenim tropskim ribama je opuštajuće i interesantno jer možete naletjeti (poput mene) na divovsku murinu, dužine oko 3 metra kako vam ide ususret, širom razjapljenih čeljusti polako lelujajući repom, poput goleme zmije. Naravno da nisam imao fotoaparat, odnosno su se baterije potrošile. Budite mirni i ona će vas zaobići. Navodno ne vidi dobro ako se objekt pred njom ne pomiče. Mogu se vidjeti brojne ribe-igle dužine između pola i jednoga metra, kako plivaju blizu površine ili nešto dublje. Broj šarenih riba je impozantan. Tu se nalaze i morski ježevi s izuzetno dugim bodljikama, vrlo tvrdi i oštri koralji raznih oblika i živopisnih boja. Bliski susret s koraljima ostavit će vam uspomenu od desetak malih, dugačkih rana po koži. Tek toliko da vam bude uspomena uz put po Egiptu. Nakon toga, tako zarezani još možete izgoriti na suncu i osjećat ćete se baš kao što se osjeća i krvavi biftek na naglo. Na desetke grupa po dvadesetak ronilaca s brodova zaranjaju istovremeno i nije rijetkost da se iznenada nađete u nečijoj tuđoj grupi, jer s maskama tamnoputi vodiči nisu ništa prepoznatljiviji. Sudar s koraljima ćete zapamtiti po obilnom krvarenju. Srećom, nema morskih pasa u tim zonama.

45. Zbog svega toga put u Egipat ne spada u ležerna i lagodna putovanja (izuzev boravka u nekom hotelu uz Crveno more). Makar su brojne opasnosti na putu znatno umanjene organizacijom puta, izoliranjem na brodovima ili u hotelima te grupnim posjetima, ako se opustite i odete sami istraživati zabačene dijelove Kaira ili zađete u puste ulice, mogu vam se dogoditi neka od neprijatnih iskustava. Ipak ta surovost pustinje zna još i danas pokazati zube kada se najmanje nadate. Tako biste za čas mogli ostati bez novaca, fotoaparata, kamere ili drugih stvari.